Start > Verhalen > Een Demonstratie

Een Demonstratie

12 februari 2009

10-02-2009

EEN DEMONSTRATIE 1971

Dit was een van de merkwaardigste optredens uit onze geschiedenis. Ter gelegenheid van een vakbondsdemonstratie tegen het onderwijsbeleid van minister Van Veen waren wij door het NVV (destijds de socialistische vakbond) gecontracteerd om de zaak wat op te vrolijken en het wachten voor de zestigduizend onderwijswerknemers die langzaam de jaarbeurs binnenstroomden wat te veraangenamen.
Wij stonden op een zeer breed podium waarvan wij een helft in beslag namen. Op de andere helft stond een lange tafel waarachter de politici plaatsnamen. En niet de eersten de besten. Ik herinner me natuurlijk de onderwijsminister Van Veen, den Uyl, minister van economische zaken, Wim Kok, vakbondsbobo. Er waren een stuk of twaalf van dergelijke zwaargewichten.

DenUylDen Uyl

Achter onze basinstallatie bevond zich een nooddeurtje dat ik meteen na aankomst al had geopend om buiten rustig te kunnen roken.
Zodra iedereen binnen was stopten wij met spelen en begon het officiële gedeelte. Toespraken van de diverse hoge heren. Dit was niet naar genoegen van een groep radicalen, zo’n 100 man, die zich vlak voor onze podiumhelft bevonden.. Zij hadden van de vakbond geen spreektijd gekregen en losten dat op door zich meester te maken van onze microfoons. Wij stonden daar eigenlijk niet zo negatief tegenover, maar de organisatie dreigde onze gage in te houden als wij geen maatregelen namen. Wij zetten dus de microfoons uit. Waarop de radicalen onze technicus aanvielen en er met de hele versterker vandoorgingen. “Smerige cryptokapitalisten!”, schreeuwden ze, “jullie doen het alleen voor het geld!” Ondertussen riepen ze beledigende teksten naar de politici, door onze versterker. De toestand werd nog grimmiger. Ze drongen op naar de officiele tafel. Er werd met geweld gedreigd. De officiele microfoon werd belegerd.
Het hoogtepunt volgde toen wij de ontstane chaos begeleidden met onze hardste free jazz terwijl alle bobo’s achter onze rug het hazenpad kozen en door het door mij geforceerde deurtje de kokende hal verlieten.

Joost Belinfante
(gepubliceerd in: CCC Inc. Een Band 1967-2007 (In de Knipscheer ISBN 978 90 6265 589)

Verhalen