Home

21 februari 2021

2021 is het jaar dat wij ons 55-jarig jubileum vieren. Ter gelegenheid daarvan dachten wij dat het aardig was om, in plaats van verboden jubileumconcerten, jullie de uitslag te geven van de persoonlijke top 10 CCC-nummers-aller-tijden van de bandleden van het eerste uur. Vanzelfsprekend zullen de nummers hier ook te beluisteren zijn.
We plaatsen elke week een nieuw lied en daarbij ook het verhaal waarom het in onze persoonlijke top 10 staat.

Deze week:

Joost Belinfante koos als zijn nummer 9. Whisper Wishes (1989)
Dit is zijn verhaal.

“Whisper Wishes hebben we voor zover ik weet nooit live gespeeld. We namen het op in een vakantiehuisje in de tijd dat we helemaal niet optraden. Alle creativiteit en energie moesten we in die opnamen kwijt. We maakten er uitgebreide werkstukken van. Daar had ik veel aardigheid in. Bovendien was ik vereerd dat Huib er op stond dat ik zijn lied zong. Het heeft dat enigszins mysterieuze dat al Huib zijn liederen kenmerkt. Zowel in zijn muziek als in zijn teksten. Hoewel het aan de oppervlakte liedjes over de liefde en de liefste zijn, in de beste traditie van de rock n roll, lijkt er daaronder altijd een diepere betekenis te liggen. Een betekenis die niet in woorden kan worden uitgedrukt óf een boek van meer dan 1000 pagina’s nodig heeft om begrepen te kunnen worden. Dat maakt het zingen spannend.” 

Zie hier de tekst
Joost Belinfante, zang, viool, triangel; Jaap van Beusekom, banjo, zang; Ernst Jansz, toetsen, percussie, zang; Jan Kloos, gitaar; Huib Schreurs, concertina

Whisper Wishes (Schreurs), opgenomen juni 1989 te Eesveen, verschenen in de Box CCC Inc. 1967-2017, Vol. VIII, Speed & Intensity en op het gelijknamige album (1990)

 

Al geweest en nu te beluisteren bij de categorie Muziek:

Jaap van Beusekom Ernst Jansz Huib Schreurs Joost Belinfante
10. The Visitor 10. Ala-hi 10. Dying on the Vine 10. Bottle Up And Go
9. Louise 9. Once I Lived The Life 9. 9.
8. 8. 8. 8.
7. 7. 7. 7.
6. 6. 6. 6.
5. 5. 5. 5.
4. 4. 4. 4.
3. 3. 3. 3.
2. 2. 2. 2.
1. 1. 1. 1.


CCC Inc. wordt in 1966 opgericht in Amsterdam door Joost Belinfante, samen met drie leerlingen van de Rietveld Academie. De band speelt aanvankelijk eigen werk, licht psychedelisch, maar na de komst van Huib Schreurs en Jaap van Beusekom voornamelijk blues en folk. Vanaf 1968 is Lennaert Nijgh enkele jaren manager. De band bestaat dan uit: Joost Belinfante, viool, zang; Jaap van Beusekom, banjo, zang; Ernst Jansz, wasbord; Huib Schreurs, mondharmonica; Cor van Sliedregt, 12-snarige gitaar en Frank Hoogkamer, theekistbas. Rond 1969 krijgt de CCC haar bekendste bezetting als de laatste twee worden vervangen door Jan Kloos, gitaar en Appie Rammers, bas. In 1970 haalt de band de pers door een commune te beginnen op het Brabantse platteland en als een van de weinige Nederlandse groepen op te treden op het hoofdpodium van het legendarische popfestival van Kralingen. CCC is buitengewoon succesvol in het clubcircuit en wordt huisorkest van Paradiso, de Melkweg en de Kosmos. Nadat de groep zichzelf in 1974 heeft opgeheven, gaat zij ondergronds. Tijdens jaarlijkse bijeenkomsten wordt nog steeds muziek gemaakt en bij tijd en wijle wordt ook opgetreden. Opnames van deze sessies zijn te horen op de 15-cd/dvd box met het verzameld werk, die ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum wordt uitgebracht. Vanaf 1995 wordt weer regelmatig opgetreden. Na het overlijden van Jan Kloos in 1998, in de ultieme bezetting, met Jan Hendriks op gitaar en Richard Wallenburg op bas.

De pers over CCC Inc.: ‘CCC Inc. is na al die jaren nog steeds de beste folk- en americanaband van Nederland’ (NU.nl). ‘Eén van de interessantste en beste bands die Nederland rijk is’ (DeRecensent.nl).
‘CCC Inc., een schitterende vreemde eend in de bijt’ (Noord Hollands Dagblad, december 2015). ‘CCC-trein dendert door als vanouds,“Goddomme, goddomme, goddomme, wat een show was dat!“’ (Folkforum, december 2015).
Bluegrass, folksongs, blues (…), deze meesterlijke akoestische country muziek wordt al vijf decennia door de hippies van CCC Inc. gespeeld. Die jaren gaan meetellen, maar ze spelen nog steeds met evenveel plezier, zelfspot en inzet als toen (Fries Dagblad, november 2017).

 

De 15 cd/dvd-box CCC Inc. 1967-2017 werd in 2017 uitgebracht en bevat CCC Volume I t/m XV: 13 cd’s en 2 dvd’s.
Ook in 2017 werd Jack Owned Another House uitgebracht in eigen beheer.
Het fotoboek CCC Inc. van Molly Mackenzie is in 2017 uitgegeven door uitgeverij In de Knipscheer, Haarlem (http://www.indeknipscheer.nl/).

Voorkant BoxDoos Box 2 met inhoud Jack owned another house Omslag Fotoboek 2

In 1966 CCC Inc. was founded in Amsterdam by Joost Belinfante. The name CCC is an abbreviation of Capital Canal City. The band plays mainly American traditional folk and blues-music.
Around 1969 CCC gets its best-known cast: Joost Belinfante, fiddle, harmonica, vocals; Jaap van Beusekom, banjo, autoharp, vocals; Ernst Jansz, washboard, piano; Jan Kloos, guitar; Appie Rammers, bass and Huib Schreurs, harmonica. In 1970 the band is enjoying a high profile by starting a commune on the Brabant countryside and by being announced as one of the few Dutch groups to act on the main stage of the legendary pop festival of Kralingen. CCC as well is extremely successful in the club circuit and becomes the resident orchestra of Paradiso, Melkweg and Fantasio (the Kosmos). Having released  four albums, the group puts a stop to its activities in 1974 and goes underground. During annual meetings still music is created and at times CCC gives occasional concerts. Recordings of these sessions can be heard on the 15-cd/dvd box with the collected work, that is released to mark the 50th anniversary in 2017. CCC decides to perform a limited number of concerts every year.
The press on CCC Inc.: ‘ CCC Inc. is after all these years still the best folk and Americana band of Netherlands ‘ (nu.nl). ‘ One of the most interesting and best bands of the Netherlands ‘ (DeRecensent. nl).
The 15 cd/dvd box ‘ CCC Inc. 1967-2017 ‘ was manufactured in 2017.
The cd Jack Owned Another House was released in 2017.
The photo book ‘ CCC Inc.’ by Photographer Molly Mackenzie was released in 2017 by publisher In the Knipscheer, Haarlem (http://www.indeknipscheer.nl/).