Start > Verhalen > De Vietnamweide

De Vietnamweide

11 februari 2009

11-02-2009

DE VIETNAMWEIDE

Vaak werden wij gebeld met het verzoek om voor of, hoe je het bekijkt, tegen de oorlog in Vietnam te spelen. Het was de eerste oorlog in de geschiedenis die praktisch letterlijk te volgen was op televisie en mede daardoor waren de gemoederen hoog opgelopen.
Een aantal malen per maand kregen wij dan ook het verzoek om op een manifestatie tegen deze oorlog op te treden. Uiteraard altijd gratis. Als bandregel hadden wij beslist dat dergelijke verzoeken tweemaal per maand konden worden gehonoreerd want van gratis concerten kon de CCC kachel niet blijven branden. Dat leidde tot onverkwikkelijke gesprekken als het derde of vierde verzoek binnenkwam. Erg begrijpend waren deze pacifisten niet en het argument dat wij toch van de concerten moesten leven werd afgedaan met kreten als: niet ge├źngageerd, onge├»nteresseerd of pro-oorlog.
Geen band in Nederland heeft op zoveel festivals tegen de Vietnamoorlog gestaan als CCCinc. En dat terwijl wij eigenlijk de muziek van de ‘vijand’, de USofA, speelden.
De laatste echt grote anti-Vietnamdemonstratie, toen de oorlog zich al in het eindstadium bevond, was in het Amsterdamse Bos op wat later de Vietnamweide zou gaan heten.

Vietnam204

foto’s Molly MacKenzie

Vietnam209

In de stromende regen namen wij een revanche op het mislukte Kralingen. Het publiek was immens, het geluid van onze eigen installatie was prachtig en de akoestiek, mede door de regen, was geweldig. Het verbaasde niemand dat de oorlog in Vietnam vrij snel daarna was afgelopen.

Jaap van Beusekom
(gepubliceerd in: CCC Inc. Een Band 1967-2007 (In de Knipscheer ISBN 978 90 6265 589)

Verhalen