Start > Biografie > Biografie

Biografie

26 november 2011

CCC INC

(Bron o.a. De Encyclopedie van de Nederlandse Popmuziek)

Folk- en Americana-formatie die eind jaren zestig en begin jaren zeventig uitermate succesvol is in het clubcircuit. Is de enige Nederlandse band die op het hoofdpodium van het Kralingen-festival speelt. Na het ondergronds gaan van de band in 1974 zijn voormalige bandleden Van Beusekom en Schreurs betrokken bij de oprichting van Stichting Popmuziek Nederland en wordt Jansz begin jaren tachtig tieneridool met de band Doe Maar.

De meest bekende bezetting 1967-1974:

Joost Belinfante: viool, gitaar, mondharmonica, zang
Jaap van Beusekom: banjo, dobro, autoharp, pedalsteel, zang
Ernst Jansz: wasbord, piano, accordeon, zang
Jan Kloos: gitaar, mandoline
Appie Rammers: basgitaar
Huib Schreurs: mondharmonica, concertina, zang

Overige muzikanten 1967-2017:

Paul Kroese: wasbord, 1967
Bert Timmerman: gitaar, 1967
Cor van Sliedregt: gitaar, 1967-1969
Frank Hoogkamer: theekistbas, 1967-1969
Frits van Doorninck: viool, 1970-1974
Johnny Lodewijks: drums, conga’s, 1972-1974
Nettie Dugour: koorzang, 1970-1973
Pita Zegstroo: koorzang, 1970-1973
Marianne Willemier Westra: koorzang, 1970-1973
Molly Mackenzie: koorzang, 1970-1972
Marianne Bessem: koorzang, 1970-1971
Josée Kennis: koorzang, 1970-1971
Paul de Jong: saxofoon, 1971
Marco Vrolijk: drums, 1973
Peter de Vries: basgitaar, 1974
Jan Hendriks: gitaar, 2007-2014
Richard Wallenburg, basgitaar 2013-2014

 

1967 – 1968

CCC Inc. vindt zijn oorsprong op de Rietveld Academie in Amsterdam als de drie leerlingen Paul Kroese (wasbord), Bert Timmerman (gitaar) en Cor van Sliedregt (gitaar) samen met Joost Belinfante (gitaar/fiddle) een band oprichten. CCC staat voor Capital Canal City. Na enkele maanden voegen Huib Schreurs (harmonica/zang) en Jaap van Beusekom (zang/banjo/autoharp) zich bij de groep.
Timmerman en Kroese verlaten de band niet lang daarna, om plaats te maken voor Ernst Jansz (piano/wasbord, later ook zang) en Frank Hoogkamer (theekistbas). In de beginjaren speelt CCC Inc. Amerikaanse folk en blues met op het repertoire werk van onder meer Leadbelly en Woody Guthrie. Via optredens komt men in contact met Lennaert Nijgh, die gedurende twee jaar de manager van de band is.

1969

Aan het eind van de jaren zestig houden Hoogkamer en Van Sliedregt het voor gezien. Van Sliedregt maakt in de jaren zeventig deel uit van V.A.A.G. Vanaf 1997 is hij actief in de groepen Slör (voorloper van De Zoete Inval) en Bottle Up And Go. Gaandeweg krijgt de klassieke CCC Inc.-bezetting vorm: Joost Belinfante, Ernst Jansz, Jaap van Beusekom, Jan Kloos (gitaar/mandoline), Huib Schreurs en Appie Rammers (bas, ex-Outsiders). Frank van der Meijden volgt Nijgh op als manager. De band verhuist van Amsterdam naar Neerkant om in commune-achtige vorm met vrouwen, kinderen en vrienden samen te gaan leven waarbij Frits van Doorninck (viool) en Johnny Lodewijks (drums) zich gaandeweg bij het gezelschap aansluiten.

1970 1970

In juni staat CCC Inc. als een van de weinige Nederlandse bands op het hoofdpodium van het Holland Pop Festival (beter bekend als ‘Kralingen’) tussen namen als Jefferson Airplane, The Byrds en Pink Floyd. De groep tekent een platencontract bij Bovema. De single Green Green Happy Home/Little Willy verschijnt.

19711971

Het debuutalbum To Our Grandchildren verschijnt in maart. De plaat is geproduceerd door de VPRO-discjockeys Wim Noordhoek en Rik Zaal. Eind oktober al komt de tweede elpee uit: Watching The Evening Sun. In 1971 worden tevens de singles On A Junction/Country Marriage en Spinnin’ Spinnin’ Spinnin’/Bottle Of Wine uitgebracht.

19721972

Gedurende dit jaar verschijnt de single van Lulu Gal/Spinnin’ Spinnin’ Spinnin’. De nummers Justin’s Dance en Pretty Little Miss komen op de verzamelelpee Paradiso, die oorspronkelijk was bedoeld als de soundtrack van een gelijknamige film. Niet geheel tevreden met de productie van Watching The Evening Sun wordt voor de derde plaat naar Engeland uitgeweken.

19731973

Na de single Castle In Spain/Sour Sweet Me brengt CCC Inc. met Castle In Spain het derde album uit via Polydor. De plaat is opgenomen onder leiding van producer Sandy Roberton. Het is een komen en gaan van drummers en bassisten. De groep speelt zelfs een tijdje zonder bassist. Drummer Marco Vrolijk (ex-Supersister) houdt het maar twee maanden uit; Johnny Lodewijks houdt het tot het einde vol, net als bassist Peter de Vries.

19741974

Dit jaar markeert het einde van CCC Inc. De band doet een reeks afscheidsconcerten. Opnames hiervan verschijnen in 1975 op CCC Forever. Het laatste officiële optreden vindt op 11 mei 1974 plaats in Paradiso (Amsterdam).

19751975

Schreurs richt Stichting Popmuziek Nederland op en wordt artistiek coördinator van Paradiso. Belinfante, Jansz, zanger Friedrich Hlawatch (Frits van Doorninck), bassist Piet Dekker en drummer Johnny Lodewijks brengen als Slumberlandband het gelijknamige debuutalbum uit.

19761976-1977

In 1976 doet de groep nog een allerlaatste optreden in Paradiso onder de noemer ‘CCC trapt keihard na’. Lodewijks, Piet Dekker, Ernst Jansz en Henn