Start > Recensies > P3 Purmerend, 12 september 2009

P3 Purmerend, 12 september 2009

27 december 2011


cccincCCC Inc. @ P3, Purmerend

Geplaatst op 13 september 2009 om 12:13 | Door Kees de Jong |

In 1967 werd de folkband CCC Inc. opgericht. Drie jaar later was het de enige Nederlandse act op het legendarische Holland Pop Festival, waar het podium werd gedeeld met grootheden als Jefferson Airplane en Pink Floyd. Nu, ruim 42 jaar later, staat het gezelschap in P3 Purmerend.

cccinc2

Een kwartier na aanvang betreedt het vijfkoppige gezelschap het podium van de kleine zaal. De instrumenten worden even gestemd en dan is het eindelijk tijd om te beginnen. Hoewel er slechts een handjevol mensen is afgereisd om één van de meest boeiende Nederlandse acts ooit te zien heeft de band er zin in.

Het podium staat vol instrumenten, zoals een piano, harp, banjo, gitaar en viool. Tijdens het optreden wordt regelmatig gewisseld, zo speelt Ernst Jansz het ene nummer piano en zien we het volgende nummer een wasbord op z’n schoot. Het publiek klapt en juicht tijdens de americana van de oudgedienden vrolijk mee en af en toe wordt er zelfs flink gedanst, net als vroeger.

cccinc1

Opvallend is dat het geluid voor de verandering eens op een normaal volume staat. Waar je tegenwoordig normaal bijna nergens meer een concert kan bijwonen zonder oordoppen, zo makkelijk kan je elkaar hier nog verstaan. Mede hierdoor is het voor de bandleden makkelijk te communiceren met het publiek. Ernst Jansz vraagt dan ook aan de bezoekers of ze een Nederlandse of een Engelse versie van een Bob Dylan cover willen horen en vergeet tijdens het vertolken hiervan zijn tekst, waar luid om wordt gelachen. Even later wordt ook Bob Dylans variant van ‘The Buffalo Skinners’ gedaan waar Joost Belinfante een grappig inleidend verhaal bij vertelt.

cccinc3

Later komt ‘Black Girl’, eveneens een oud Amerikaans volkslied, nog voorbij maar echt genieten is het als Joost Belinfante het zo bekende ‘Nederwiet’ inzet. In verhaalvorm en met muziekbegeleiding wordt de door Doe Maar populair gemaakte song gespeeld en wordt er hier en daar meegezongen.

Na een immense mondharmonica solo van Huib Schreurs komt een door Lead Belly en Creedance Clearwater Revival gecoverd nummer voorbij: ‘Midnight Special’. Het is dan na een toegift en bijna twee uur spelen toch echt gedaan met de pret en onder luid applaus verlaat de band het podium. Voor mensen die zo lang in het vak zitten en met zoveel kwaliteit een show weggeven kan je alleen maar respect hebben. CCC Inc. heeft ons weer even laten zien hoe muziek bedoeld is!

Recensies