Start > Recensies > Mezz, Breda, 12 december 2008

Mezz, Breda, 12 december 2008

26 december 2011

CCC Inc. : Still going strong.

Geschreven door West-Point maandag, 22 december 2008 18:44

Still_going_strongkopieCCC Inc. : Still going strong.

Onlangs traden ze op in de Bredase Mezz: CCC Inc. Eenenveertig jaar (!!) geleden opgericht. Jawel, tijdens de fameuze ‘summer of love’. Indertijd een popgroep van hippies die zich kon vinden in een gemeenschappelijke muzikale liefde voor wat nu ‘Americana’ heet. Een band die de sixties écht beleefd heeft. Opgetreden, als enige Nederlandse band, op het hoofdpodium van Kralingen 1970 tussen bands als The Byrds en Jefferson Airplane. Daarnaast op alle (vaak gelegenheids) ‘hippieplatforms’ zoals het Rembrandtsplein, Lowlands (1968), Paradiso, de Kosmos, de Vietnamweide in het Amsterdamse Bos, het Olympisch Stadion.

Inmiddels, vier decennia verder, betekent CCC Inc. een club van vrienden die er genoegen aan beleven om zo nu en dan bij elkaar te komen, te kletsen en muziek te maken. Eén ding is onveranderd gebleven. Er is dezelfde energie. Overrompelend, explosief soms. Er is hetzelfde plezier in het spelen. Dat plezier spatte van de bandleden af. Fantastisch om te ervaren hoe een, toch meer dan gelouterde, Ernst Jansz vol overgave, passie en virtuositeit, nog te keer kan gaan op zijn washboard. Ontroerend ook om te zien hoe vijf door de wol geverfde vrienden elkaar blindelings aanvoelen en weten te vinden op het podium. Met op hun gezichten een steeds aanwezige glimlach. Er zijn de liedjes, die tijdloos blijken te zijn. En er is het leven, dat doorgaat, met passie en emotie.

Zo hebben de vriendschap en de muziek zich ontwikkeld als een goede viool. Door de tijd is de klank mooier en intenser geworden. Hoogtepunten waren er genoeg tijdens het optreden. Maar een hilarische versie van ‘Nederwiet’ maakte toch het meest los bij het publiek in een goedgevulde Mezz. Een gedenkwaardige avond, waarin een groep oude rotten liten horen nog altijd met kop en schouders boven de jongere generaties uit te steken.

Voor de liefhebbers: CCC Inc. heeft in 2007 een prachtige 11 CD-Box uitgebracht bij Fonos, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Deze prachtige box, in luxe uitvoering, bevat een fotoboek met daarin hoofdzakelijk foto’s gemaakt door Molly Mackenzie. Tevens is een DVD bijgevoegd met filmmateriaal.

Recensies