Start > Recensies > Oosterpoort, Groningen, 7 november 2009

Oosterpoort, Groningen, 7 november 2009

27 december 2011

CCC Inc. is misschien wel de meest legendarische band van Nederland. De vijfmansformatie met onder andere Doe Maar-leden Ernst Jansz, Jan Hendriks en Joost Belinfante, stond in 1968 op Lowlands en twee jaar later op het festival in Kralingen. De band heeft nooit de status in Nederland gekregen die ze verdienen; de kleine zaal (max. 750 man) van de Oosterpoort (Groningen) was niet helemaal uitverkocht. Maar daardoor kunnen ze doen wat ze het liefst willen: muziek maken.

De avond startte met Belinfante op gitaar en zang, die het eerste couplet van het Dylan-lied “Forever young” vertolkte. Een mooi toepasselijk lied, voor een band die ruim veertig jaar bestaat. Dylan kwam die avond veelvuldig naar voren. “You ain’t going nowhere” werd eveneens gespeeld. Maar ook “Red river shore”, door Jansz vertaald als “Meisje van de rode rivier”. Mooi vertaald (na afloop vertelde Jansz semi-backstage dat hij een Dylantour gaat doen, volgend jaar september. Hij vertaalt dan zelf de Dylan-teksten omdat hij de vertaling van Bindervoet en Henkes niet goed vindt).

In de grote zaal van de Oosterpoort speelde Joan Baez, het ex-vriendinnetje van Dylan. Multi-gitarist Jaap van Beusekom herinnerde haar toeschouwersbezoek in Paradiso, twee weken eerder. Zij op grote witte gympen. Die gympen kwamen regelmatig terug. De vijf mannen van CCC hebben lol in het maken van muziek, dat bleek gisteravond ook weer. Ze maken lol op het podium, en doen waar ze zin in hebben zonder dat ze moeten scoren. De muziek van CCC bestaat uit americana-folkmuziek. Geënt en geïnspireerd op onder andere Dylan, net als Baez in de grote zaal. Vijf vakkundige muzikanten, die hun kost via andere wegen verdienen.

CCC, het is Muziek met plezier. Omdat ze muziek moéten maken. Omdat het in hun bloed zit. Klein, maar daarom goed.

Frits Tromp in MODERN TIMES http://fritstromp.web-log.nl/modern_times/2009/11/ccc-inc.html

Recensies