Start > Recensies > Concert Emmen 16 december 2010

Concert Emmen 16 december 2010

27 december 2011

Het concert in een besneeuwd Emmen, recensie Journalist Frits.nl

Concert: CCC Inc. en de magie van muziek 17-12-2010
EMMEN –

Een handvol bezoekers waren donderdagavond naar Theater De Muzeval getrokken voor het optreden van Neerlands enige americana-band CCC Inc.. Zij werden getrakteerd op een avond muziek, gemaakt door vijf muzikanten in hart en nieren.

Zo was na de pauze het vioolmuziek-blok van de muzikale alleskunner Joost Belinfante. Van tevoren had hij zijn mede-bandleden niet op de hoogte gesteld welke liedjes hij in dat blok zou spelen. Het bleek te gaan om traditionals, gemaakt door een man met een viool, bijgestaan door een autoharp-speler en een fles. Voor de overige CCC-leden vormden de onaangekondigde liedjes geen probleem – zonder moeite speelden ze mee met Belinfante.

De improvisatie werd op de proef gesteld toen gitarist Jan Hendriks tot tweemaal toe een snaar liet knappen op zijn gitaar – eerst een snaar op zijn eigen gitaar, later een snaar op het geleende instrument van multi-instrumentalist Ernst Jansz.
Belinfante, gehuld in een tuinbroek en getooid met een alpinopet, stal later de avond de show door zijn klassieker ‘Nederwiet’ op te voeren. In krasse taal liet hij weten het niet eens te zijn met het aangekondigde wiet-beleid. Wanneer men de plant in de tuin verbouwd naast de hortensia, is er geen probleem.

Een andere opvallende rol was weggelegd voor voormalig Paradiso-directeur Huib Schreurs. Hij is met zijn lange smalle postuur en colbert een vreemde eend in de bijt, die nauwelijks lijkt te passen binnen het CCC-concept. Desondanks liet hij zijn lichaam de vrije loop door tijdens een aantal nummers te dansen. Daarbij was zijn mondharmonica-spel om door een ringetje te halen.

De avond door was er ruimte voor een tribute aan Bob Dylan. Belinfante speelde Forever Young aan het begin van de avond, en na de pauze volgde You ain’t goin’ nowhere. Ernst Jansz, die meer dan vier uur onderweg was van Neerkant naar Emmen, speelde een vertaling van Dylan’s Red River Shore, een lied uit Jansz’ eigen solotournee Dromen van Johanna.
CCC Inc. heeft met het optreden in Emmen laten zien dat zij een warme band is, ondanks de glibberige winter.

Het bleef dan ook nog lang onrustig rond het Drentse theater.

Gezien: CCC Inc.
Waar: Theater De Muzeval, Emmen
Wanneer: donderdag 16 december 2010
Tijdsduur: 2,5 uur (incl. pauze)
Kijk voor meer optredens van de band op de site.

Foto: © Jaap Reedijk

Recensies