Start > Verhalen > Hoe de Amerikaanse Hippie Gitarist Jeff “Skunk” Baxter Defensie-expert werd

Hoe de Amerikaanse Hippie Gitarist Jeff “Skunk” Baxter Defensie-expert werd

7 juli 2015

Een merkwaardige geschiedenis I

Jaff Baxter 1

Ik ontmoette Jeffrey Baxter ergens halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw. Hij was in Nederland met zijn band de Doobie Brothers waarin hij gitaar en pedal steelgitaar speelde. Daarvoor zat hij in de beroemde band Steely Dan, bekend van de hit Rikki Don’t Lose that Number.
Ik speelde ook pedal steel, een ZB Custom die Jeff Baxter had helpen verbeteren en hij wees me op het element van de steel dat hij had ontwikkeld. Later hebben we nog gecorrespondeerd met handgeschreven en getypte brieven. Zoals je kunt lezen in zijn brief, met zijn adviezen aan mij, was zijn interesse in techniek toen al ruim aanwezig en die zou uiteindelijke zijn bijzondere carrièreswitch inluiden.
Brief Jeff Baxter klein

Baxter werd geboren op 13 december 1948 in Washington, D.C. Tijdens en na zijn studie journalistiek aan de Boston University werkte hij als gitaar- en versterkerreparateur en speelde hij gitaar in talloze bandjes. In 1972 was hij een van de oprichters van Steely Dan in Los Angeles om in 1974 gitarist en pedal steelspeler te worden van de Doobie Brothers. Nadat hij de band in 1979 had verlaten speelde hij als sessiegitarist ongeveer met iedere artiest die Amerika kende zoals James Brown, Eric Clapton, Brian Adams en talloze andere artiesten, speelde hij mee in de film de Blues Brothers 2000 en maakte hij de documentaire Guitar met interviews van gitaristen die hij bewonderde, en werkte hij als producer en studiomuzikant. Hij ontving 17 gouden en 8 platina albums en twee Grammy’s.

Steely Dan met Jeff Baxter (2e van rechts)

Steely Dan met Jeff Baxter (2e van rechts)

Jeff Baxters carrière kreeg door louter toeval halverwege de jaren ’80 een bizarre wending.
De computer had zijn intrede gedaan in de studiotechniek, een interesse die hij al had vanaf zijn jonge jaren en die leidde naar datacompressie algoritmes en apparaten voor dataopslag middels hard-en software die oorspronkelijk voor het Amerikaanse leger was ontwikkeld. Zijn buurman was een gepensioneerde ingenieur die had gewerkt in het sidewinder missile programma van defensie en liet Baxter kennismaken met diverse militair georiënteerde publicaties. En zo werd de hippiegitarist Jeff Skunk Baxter, zoals hij zichzelf noemt, een autodidactische burgerexpert in militaire raketsystemen die op enig moment 5 A-viertjes stuurde naar een congreslid met als inhoud het idee om een scheeps-anti-vliegtuig-raketsysteem om te katten naar een algemeen raketafweersysteem.

Zijn carrière als defensieconsultant is geboren.
Na een aantal veiligheidsmachtigingen krijgt hij toegang tot geheime defensie-informatie en wordt hij in 1995 tot voorzitter benoemd van de Civilian Advisory Board for Ballistic Missile Defense.
De reden van deze merkwaardige carrièreswitch is zijn manier van denken die tegenwoordig out of the box wordt genoemd. Baxter zag de metamorfose van draaitafel naar een rapper-instrument en dat vliegtuigen niet alleen passagiers konden vervoeren maar ook als raket konden worden gebruikt zoals tijdens 9/11. Hij stelt dat zijn talent in staat is bestaande technologieën aan te wenden op een andere manier dan waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren. ‘Dit gebeurt in de muziek voortdurend en met name terroristen zijn er ook bijzonder goed in!’
Tegenwoordig is Baxter als specialist in raketsystemen, terrorisme, biologische en chemische oorlogsvoering, adviseur en consulent van het Amerikaanse congres, defensie, de geheime diensten, NASA en diverse defensiebedrijven.

Op de vraag aan Baxter of de mensen werkzaam op defensie en het congres niet raar opkeken toen ze hem, de hippie gitarist, daar tegen het lijf liepen, was zijn antwoord dat dit nauwelijks het geval was omdat deze mensen waren opgegroeid met de bands waarin hij speelde. Wel keken zijn collega-muzikanten er vreemd en niet al te positief tegenop maar, zo vertelde hij: ‘na 9/11 was deze houding geheel omgeslagen’.
En zoals hij zelf zegt: ‘I am honored to be able to work on both sides of the fence, I will show up anywhere, anytime with a guitar and play to make money, to raise funds, to raise awareness for anything that I can do. And I’ve also spent many hours burning the midnight oil working on the national security problem with the people I work with. So I am absolutely blessed.’

https://www.facebook.com/skunkbaxter

Jaff Baxter 3

Jaap van Beusekom
juli 2015

Verhalen