Start > Verhalen > Een merkwaardige geschiedenis III, CCC en Richard Branson

Een merkwaardige geschiedenis III, CCC en Richard Branson

27 januari 2016

CCC Inc. en Richard Branson

In juni 1973 kreeg CCC de kans om haar derde elpee ‘Castle in Spain’ op te nemen in de beroemde Engelse studio ‘The Manor’ in het dorpje Shipton-on-Cherwell in Oxfordshire ten noorden van Oxford.

The Manor House

The Manor House

We arriveerden er ’s avonds laat waarbij ik mij levendig herinner dat de gang geblokkeerd werd door vier enorme slapende Ierse wolfshonden. Het landhuis The Manor was een zogenaamde ‘Residential Recording Studio’, een nieuw fenomeen in die tijd, waarbij het hele verblijf, inclusief opnemen, slapen en eten, inbegrepen was. En niet allen dat, bleek bij binnenkomst, toen we werden welkom geheten door een vijftal lieflijke jongedames. De dames trokken zich echter discreet terug toen duidelijk werd, dat wij onze vriendinnen hadden meegenomen en zo ging dit eerste zoete voorproefje van het popsterrendom aan onze neus voorbij.
The Manor House zoals de officiële naam luidde was van eigenaar Richard Branson die het in 1970 voor 35.000 pond geleend geld kocht en was de opname studio van onder meer zijn artiesten die uitkwamen op het door hem net opgerichte label Virgin Records.
Kort voor onze opnames werd er in overgebleven en vaak nachtelijke studio-uren de beroemde elpee Tubular Bells van Mike Oldfield opgenomen die wereldwijd 15 miljoen exemplaren zou verkopen en waar de studio zijn wereldwijde faam aan zou ontlenen. En het begin van het fortuin van Branson.

Tubular Bells

Tubular Bells

De studio had een 16 sporen Ampex machine met de gebruikelijke randapparatuur en voor de productie was een Engelse topproducer aangetrokken in de persoon van Sandy Robberton die ondermeer Fairport Convention had geproduceerd.
Van deze elpee hing in feite de toekomst van CCC af. De plaat zou en moest een succes worden met louter eigen composities en een geweldige sound zoals alleen te verkrijgen in een Engelse studio met een Engelse producer.

Ernst voor de Manor, foto Jarti Notohadinegoro

Ernst voor de Manor, foto Jarti Notohadinegoro

Tijdens de opnames kwamen er regelmatig Engelse muzikanten langs waarbij Mitch Mitchel de meest frequente bezoeker was. Deze voormalige drummer van Jimi Hendrix en zijn Experience kwam, hoewel immer beschonken, aanscheuren in een laag sportautootje. Maar zelfs in beschonken toestand bleef het een getalenteerde drummer. De opnames werden geteisterd door persoonlijke toestanden wat er toe leidde dat onze bassist Appie Rammers er al voor de feitelijke opnames de brui aan gaf.
Nadat alle nummers succesvol maar zonder bas waren opgenomen werd op instigatie van Sandy Robberton de zeer ervaren Engelse bassist Pat Donaldson gevraagd de bas op de opnames in te dubben.

Ernst en Jan, oefenend op de baspartijen, die later door Pat Donaldson ingespeeld zouden worden

Ernst en Jan, oefenend op de baspartijen, die later door Pat Donaldson ingespeeld zouden worden

Helaas bleef er in de eindmix weinig over van de tijdens de opnames door een aanwezige journalist van OOR bejubelde ongemixte tracks. De plaat werd teleurstellend ontvangen hetgeen mede leidde tot de officiële opheffing van CCC Inc.

Tijdens ons verblijf op de Manor verzocht eigenaar Richard Branson op enig moment ons hem geld te lenen, een verhaal dat later nog eens hilarisch is bevestigd door Sandy Robberton. Wij wilden en konden hem geen geld lenen. Met de kennis van nu een historisch gemiste kans. Virtueel even dromen over het startkapitaal van zijn latere imperium de Virgin Group mede door de toenmalige financiering van CCC Inc.

Sandy Robberton is de eigenaar en CEO van het zeer succesvolle production managementbedrijf Worlds End in Los Angeles USA. Hij heeft tegenwoordig de Amerikaanse nationaliteit.

The Manor werd in 1995, nadat EMI Virgin Records had overgenomen, gesloten als opname studio. In 2010 stond het te koop voor bijna 6 miljoen pond.

Mitch Mitchel, een van de meest invloedrijke drummers in de zeventiger jaren stierf op zijn 61ste in Portland, Amerika in 2008.

Pat Donaldson verhuisde in de tachtiger jaren naar Canada waar hij ondermeer werkte met Kate&Anna McGarrigle. Tegenwoordig woont hij in Frankrijk.

Richard Branson is multimiljardair en eigenaar van de Virgin Group met meer dan 400 bedrijven. Hij is in 2000 door de Britse koningin tot ridder geslagen.

CCC Inc. bestaat nog steeds.

 

Jaap van Beusekom
januari 2016

Verhalen