Start > Verhalen > J.J. Cale en zijn basspeler

J.J. Cale en zijn basspeler

12 oktober 2015

Een merkwaardige geschiedenis II

J.J.Cale2

het verhaal van J.J. Cale en zijn basspeler

Ergens eind jaren zeventig speel de ik in het voorprogramma van J.J. Cale in theater Carré in Amsterdam. Nog nooit eerder had ik in het imposante theater gespeeld. Zittend op het podium was het niet mogelijk de hoogste rijen te zien.
Ik was hiervoor gevraagd door Berry Visser van Mojo die wel eerder een dergelijk verzoek aan mij had gedaan. Zo heb ik ook eens in die zeventiger jaren het voorprogramma verzorgd van Emmylou Harris in het Rai Congrescentrum.

J.J. Cale was redelijk bekend in die tijd in Nederland maar Carré was in mijn herinnering niet helemaal uitverkocht. In de band was J.J.Cale praktisch niet te onderscheiden van de rest van de muzikanten, een ‘anonieme podiumhouding’, die hij de rest van zijn leven zou blijven volhouden.

Na het concert had ik een gesprek met zijn aardige bassist die naar bleek uit Stampersgat, Tennessee afkomstig was.
Vervolgens vroeg hij naar mijn afkomst, en na het horen van het antwoord ‘Amsterdam/Holland ‘ was zijn vervolgvraag of dat aan de westkust of aan de oostkust lag in Amerika..
Toen begon het mij te dagen dat de basspeler niet in de gaten had dat hij zich buiten Amerika bevond. Tijdens het verdere gesprek bleek dat zijn geografische voorstelling überhaupt geen ander land dan Amerika bevatte. Dat was nu eenmaal zijn besef van de wereld. Ik deed daarom ook geen enkele poging om hem daar vanaf te brengen.
En zo bevond ik mij toch eigenlijk op Amerikaans grondgebied in die kleedkamer.

Jaap van Beusekom  oktober 2015

 

Verhalen