Start > Verhalen > CCC en Pearls Before Swine

CCC en Pearls Before Swine

15 juni 2015

Op 12 juni 1971, 44 jaar geleden, speelde CCC tijdens een festival in De Doelen in Rotterdam samen met de Amerikaanse psychedelische cultband Pearls Before Swine. Het was een band met wisselde samenstelling rond componist/zanger Thomas Rapp, die in die tijd getrouwd was met een Nederlandse (Elisabeth) en een aantal jaren in buurt van Hilversum woonde. Hij was van de generatie van Bob Dylan en andere folkzangers uit die tijd, waarbij de vrij bizarre anekdote kan worden aangetekend, dat Rapp als 8-jarige jongetje meedeed aan een talentenjacht in Rochester Minnesota met ondermeer ene Bobby Zimmerman. Rapp werd derde en de latere Bob Dylan vijfde. Paarlen voor de zwijnen, inderdaad.

Tijdens de tournee speelden in zijn band onder meer Jon Tooker op gitaar en dobro, Gordon Hayes op bas en Mike Krawitz op piano, muzikanten met wie wij het goed konden vinden. Zo goed, dat
Jon Tooker en Gordon Hayes na hun tournee enige tijd doorbrachten op onze boerderij in Neerkant. Voor slapen was geen tijd. We maakten dag en nacht muziek, waarbij Joost opnames maakte op een 2-sporen bandrecorder. Om bij te komen van de emoties en vermoeienissen moest bassist Gordon Hayes na enkele weken worden opgenomen in een kliniek in Den Haag. Jon Tooker leerde mij ondertussen dobro spelen (zie de geschiedenis van de Dobro en andere gitaren in Onze Instrumenten) en gaf mij bij zijn afscheid zijn dobro cadeau. Ik speel er tot op de dag van vandaag nog op.
Jon Tooker en de dobro zijn te horen op onze tweede elpee, Watching the Evening Sun, onder meer in de nummers Run Highway https://www.youtube.com/watch?v=YMs95uWU7F8Nina. https://www.youtube.com/watch?v=7k_nu5IQo5s  en Pretty Little Miss https://www.youtube.com/watch?v=26X3I9qoVSI

Hij en Gordon Hayes vertrokken uiteindelijk weer naar de States.

Nog niet zo lang geleden bereikte ons het bericht dat Jon Tooker in 2008 bij een motorongeluk is omgekomen. In Amerika woonde hij met zijn gezin tot aan zijn dood in een houten blokhut op de top van een berg, zonder stromend water en elektriciteit. Zoals Thomas Rapp het in een recente email aan mij stelde: He was such a good person (and good guitarist). The last time I talked with him, around 1998, he and his wife and sons were living off the grid–in the woods, no water, electricity, and so on. Brave attempt–so many of us wanted to do that back in the 60’s, but didn’t make it.

Thomas Rapp zelf stopte in 1974 abrupt met muziek maken, ging terug naar de universiteit en werd na een opleiding aan de University of Pennsylvania Law school een succesvolle civil rights advocaat, gespecialiseerd in leeftijdsdiscriminatie. Hij ging uiteindelijk met pensioen en woonde in Melbourne, Florida en trad af en toe op samen met zijn zoon.
Hij overleed aan de gevolgen van kanker op 11 februari 2018, 70 jaar oud.

Van Gordon Hayes hebben wij nooit meer iets vernomen.

Jaap van Beusekom, 2015

Op deze opname van You Ain’t Goin’ Nowhere uit die sessies van juni 1971 zingt Jon Tooker en het is Gordon Hayes die zegt: ‘Let’s do more like this’.

Met de Pearls, 1971
Pearls op onze boerderij, 1971, vlnr Gordon Hayes, Jon Tooker, achter Appie Rammers, Jan Kloos, Josée Kennis, Frits van Doorninck, Joost Belinfante, Jaap van Beusekom, Paul de Jong, Ernst Jansz

Jon Tooker klein
Jon Tooker op onze boerderij, juli 1971

Thomas Rapp
Thomas Rapp (1967)

Hoes
Hoes van One Nation Underground uit 1967, de eerste van de zeven elpees die Pears Before Swine maakten tussen 1967 en 1973, naar een schilderij van Jeroen Bosch.

Verhalen