Start > Verhalen > Amstelveld autovrij

Amstelveld autovrij

21 februari 2011

Er zijn foto’s opgedoken van een optreden op het Amstelveld, hemelvaartsdag 1973. Guus Meijer haalt herinneringen op.

In de beginjaren ’70 van de vorige eeuw was ik, samen met mijn vrouw Pien, één van de oprichters van de Actiegroep Amstelveld. Het Amstelveld, één van de weinige grote open ruimtes binnen de Amsterdamse grachtengordel, is een plein met een rijke geschiedenis van markten, demonstraties en politieke bijeenkomsten, maar werd in die tijd voornamelijk gebruikt als langparkeerplaats. In de hoek staat de prachtige houten Amstelkerk, ooit als tijdelijk gebedshuis neergezet in afwachting van de te bouwen grote kerk die er nooit gekomen is.
Door de Actiegroep werden o.m. 2500 handtekeningen verzameld voor een autovrij Amstelveld. In 1973 werd de actiemet succes bekroond: het autovrije Amstelveld zou op 31 mei (hemelvaartsdag) met een groot buurtfeest worden ingewijd. Ik was een grote fan van de CCC Inc. en stelde voor die authentiek Amsterdamse band uit te nodigen om te komen spelen. Ik weet niet meer hoe ik aan hun telefoonnummer ben gekomen – de CCC was enkele jaren daarvoor in commune-verband naar hun Brabantse boerderij verhuisd – maar het contact werd gelegd.
Helaas zag de meerderheid van de bandleden het niet zitten om die dag naar Amsterdam af te reizen; misschien hadden ze al voldaan aan hun zelf opgelegde verplichting om tweemaal per maand voor niks op een manifestatie (meestal tegen de oorlog in Vietnam) te spelen, ik weet het niet. Ook wij hadden uiteraard geen geld om ze te betalen, hooguit de reiskosten. Wat de stemming in Neerkant heeft doen omslaan, weet ik ook niet, maar hoe dan ook, enkele dagen voor het feest kreeg ik een telefoontje dat ze toch kwamen spelen, en zo werd CCC Inc. alsnog het absolute hoogtepunt van dag.

Er zijn vele feesten gevolgd, met optredens van De Volharding, het Resistentie Orkest en andere roemruchte ensembles, de Witkar heeft aan het Amstelveld (waar het eerste oplaadstation kwam te staan) zijn opkomst en ondergang beleefd, de Amstelkerk is gerestaureerd en nog multifunctioneler geworden, maar zoals alle eerste keren, is dit eerste Amstelveld feest voor mij uniek en ongeëvenaard gebleven – vooral dankzij CCC Inc.

 

 

Verhalen