Start > Nieuws, Uncategorized > “Wie is er nou nog geïnteresseerd in bluegrass…?!”

“Wie is er nou nog geïnteresseerd in bluegrass…?!”

8 november 2014

HIGH LONESOME BELOW SEA LEVEL

Faces and stories of bluegrass music in the Netherlands

“In datzelfde jaar (2008) speelde ik met mijn toenmalige band Waterflow op een terras in Voorthuizen in het kader van het EWOB (European World of Bluegrass) festival. Na afloop werd ik gecomplimenteerd door een vriendelijke man die Ernst Jansz bleek te heten. Hij vertelde dat zijn bandje, CCC Inc., ’s avonds ook op het festival zou spelen. Toen hij weg liep porde mijn moeder me in de zij met de opmerking dat ik met de oprichter van Doe Maar had staan praten; die hype had ik, geboren in 1981, nét gemist. Aangezien ik meestal alleen maar kan stotteren als ik me al te bewust ben van de status van mijn gesprekspartner, is het maar goed dat deze informatie me pas achteraf ter ore kwam. Nieuwsgierig vond ik ’s avonds een plekje achterin de zaal, waar ik verpletterd werd door het energieke optreden van CCC Inc. (…) Na afloop vroeg ik hem of hij me te woord zou willen staan voor een interview in het kader van mijn scriptie. Nou, zei hij, ik zou veel beter Jaap van Beusekom kunnen benaderen, die heeft pas écht veel verstand van Amerikaanse rootsmuziek. En dat bleek geen woord teveel gezegd.”

Cultuurwetenschapper Loes van Schaijk interviewde Jaap van Beusekom uitgebreid voor een artikel dat ze schreef als onderdeel van haar scriptie over Bluegrass.
http://www.kunstendenkwerk.nl/Kunst_en_Denkwerk/Denkwerk/Artikelen/2014/7/9_Wie_is_er_nou_nog_geinteresseerd_in_bluegrass…!.html

Samen met fotograaf Marieke Odekerken schreef ze bovendien een boek dat een gezicht geeft aan dit heel specifiek muziekgenre dat in de jaren ’40 ontstond in de Verenigde Staten en zo’n tien jaar later zijn weg naar Nederland vond. In een periode van vier maanden bezoeken Loes en Marieke mensen die in de ban zijn geraakt van deze akoestische muziek die zich onder andere kenmerkt door de combinatie van snaarinstrumenten, een enorm hoog tempo, virtuoze solo’s, harmonie en “high lonesome” zang.

Loes en Marieke fotograferen en interviewen muzikanten, boekers en bouwers; amateurs en professionals; pioniers en jonge honden; grijze muizen, hillbillies en hardrockers; traditionalisten, puristen en mensen die voortdurend de cross-over zoeken met andere stijlen. Behalve de gemeenschappelijke bluegrassliefde is het enige dat ze met elkaar gemeen hebben de opvatting dat ze niets met elkaar gemeen hóeven te hebben. Het boek is een verslag van menselijke individualiteit: vijftig kleurrijke karakters in zwart-wit.

Natuurlijk is een boek over muziek of muzikanten niet compleet zonder dat er daadwerkelijk muziek bij te horen is. Dankzij Layar technologie kunnen lezers ieder portret scannen met een smartphone. Dat brengt hen naar een webpagina waarop muziek van de geprotretteerde artiest te beluisteren is.

Het boek (Releasedatum: Mei 2015) kan met 10% worden besteld in de voorverkoop via het bestelformulier op de website  www.bluegrassportraits.nl

Contact
Website: www.bluegrassportraits.nl
Social media: www.facebook.com/bluegrassportraits
Telefoon: Loes van Schaijk (00)31-(0)6-14362134
Email:  info@bluegrassportraits.nl
Releasedatum: Mei 2015
Taal: Engels
Categorie: Fotografie, muziekjournalistiek, sociologie

 

 Jaap van Beusekom foto LoesvanSchaijkDe making-of van de portretfoto’s van het komende boek. Fotograaf Marieke Odekerken en Jaap van Beusekom bij diens huis in Amstelveen. foto: Loes van Schaijk

 

 

Nieuws, Uncategorized