Start > Recensies > De Melkweg, 21 oktober 2007

De Melkweg, 21 oktober 2007

26 december 2011

CCC Inc. na veertig jaar nog steeds in vorm
Uitgegeven: 22 oktober 2007 14:39
Laatst gewijzigd: 22 oktober 2007 14:45

AMSTERDAM – Vanwege het verschijnen van een luxe box met het overzicht van veertig jaar CCC Inc. stond de band zondagavond voor het eerst sinds tijden weer op het podium.

Na afloop van het optreden kon maar één conclusie worden getrokken: CCC Inc. is na al die jaren nog steeds de beste folk- en americanaband van Nederland.
Aanleiding van dit concert in de Melkweg was een uitgebreid retrospectief dat zorgvuldig door bandlid Ernst Jansz is samengesteld. Uit alle opnamen die de band ooit maakte, kon hij slecht nummers terzijde schuiven.
Box
Dit resulteerde in een box met 11 cd’s, een dvd en een fotoboek. Op de cd’s zullen 63 niet eerder uitgebrachte nummers te horen zijn.
Uit dit onuitputtelijke oeuvre was het zondagavond dan ook de ondankbare taak om een goede dwarsdoorsnede te geven, maar uiteindelijk lukte dat prima.
Volksliedjes
Met gitarist Jan Hendriks (bekend van Doe Maar) als extra bandlid liet CCC Inc. een goede mix horen van vooral oude Amerikaanse volksliedjes, waarvan sommigen zelfs teruggingen naar de Amerikaanse Burgeroorlog.
Hoogtepunten hierbij waren de gebruikelijke, lange, uitvoering van Midnight Special en een a-capella-versie van Leadbelly’s Where Did You Sleep Last Night.
Daarnaast werden ook nog twee nummers van Doe Maar gespeeld. Ernst Jansz zong eerst een prachtige uitvoering van Tijd Genoeg, waarin hij halverwege opeens de tekst was vergeten.
Nederwiet
Daarna vroegen de drie Doe Maar-leden op het podium of Henny Vrienten toevallig aanwezig was. Toen dit niet zo bleek te zijn zette Joost Belinfante een hilarische versie van Nederwiet in.
De combinatie van muzikaal vakmanschap, erg sterke nummers en een flinke dosis Nederlandse muziekgeschiedenis maakte van dit optreden een gedenkwaardige avond, waarin een groep oude rotten uit het vak lieten horen dat de nog altijd met kop en schouders boven de jongere generaties uitsteken.
Luister hier naar CCC Inc.

 

(c) NU.nl/Marco Démoet

Recensies