Start > Recensies > De Box, De Recensent

De Box, De Recensent

26 december 2011

Het beeld van langharig tuig dat in Amsterdam met gitaren en bloemen de hippie-idealen komt verkondigen en vervolgens met langharige vrouwen en dito kinderen een commune begint in een Brabantse boerderij en daarna met een busje het land doortrekt met gitaren en banjo’s is een overtrokken geromantiseerd beeld van de 60-er jaren. Nou, niet dus als je het boek van de band CCCinc bekijkt en de bijbehorende cd beluistert.

CCCinc begint als band in 1967, maakt enkele folkalbums en groeit uit tot een vaste waarde in het poplandschap tot in 1974 zowel de band als de Brabantse commune ophoudt te bestaan. Zanger (+mondharmonica en meer) Huib Schreurs wordt artistiek leider van Paradiso en start met banjospeler (+zang en meer) Jaap van Beusekom de Stichting Popmuziek Nederland (het huidige Nationale Pop Instituut). Zanger, gitarist (+ nog veel meer) Joost Belinfante en wasbordspeler (+piano en meer) Ernst Jansz beginnen de Slumberlandband, die enkele jaren later omgedoopt wordt tot de Rumbones, wat de voorloper is van Doe Maar.

Allemaal belangrijke vaderlandse pophistorie van de vorige eeuw. Ware het niet dat de vroege CCC-leden altijd bij elkaar zijn blijven komen om muziek te maken. Veelal Amerikaanse traditionele folkmuziek. Je kunt ze gerust de Nederlandse evenknie van The Band noemen. Al die oude en nieuwere opnames zijn nu bijeen gebracht op een 11-cd box (+dvd).

In deze recensie geen aandacht voor die box, maar voor het boek dat tegelijkertijd door uitgever In de Knipscheer wordt uitgebracht. (…)

Wie een overzichtelijke biografie van de band verwacht, is aan het verkeerde adres. (Het juiste adres daarvoor is hun website: bio). Wie een mooie introductie wil tot één van de interessantste en beste bands die Nederland rijk is (geweest), die leest, beluistert en bekijkt dit boek.

Ricco van Nierop

Recensies